O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

poniedziałek, 24 lutego 2014

Gulasz sezonowy: jarmuż, dynia, mleko kokosowe


Kolejna wariacja gulaszowa z jarmużem. Przerobiłam ich kilka – dynia z jarmużem i fasolą w sosie pomidorowym, dynia z soczewicą i jarmużem w sosie pomidorowym, gęsta zupa z batatów z jarmużem. Za każdym razem inne przyprawy.
Wreszcie przyszedł czas na odmianę – zamiast sosu pomidorowego – mleko kokosowe i kolejny wachlarz przypraw, a wraz  z nim zupełnie nowe danie.

Przepis przypadł do gustu naszej rodzinie. Osobiście uwielbiam dynie i jarmuż. Cudownie się komponują w gulaszowych daniach. Dopełnienie tego duetu jakimikolwiek strączkami i przyprawami daje świetny efekt. Zamiana niemal tradycyjnego sosu pomidorowego na mleko kokosowe też całkiem się sprawdziła.





Zgodnie z przepisem źródłowym z Healthy Green Kitchen:

Składniki na 4 osoby:
- miseczka pokrojonego drobno jarmużu po usunięciu zgrubiałych nerwów;
- marchewka pokrojona w kostkę;
- ok. 2 kubki dyni pokrojonej w większą kostkę,
- niecała puszka mleka kokosowego;
-ok. 1 kubek suchej ciecierzycy – namoczonej przez noc i ugotowanej;
- cebula – pokrojona w kostkę;
- 5 ząbków czosnku – drobno posiekanego;
- 2 łyżeczki drobno posiekanego lub zmiażdżonego imbiru;
- 1 chilli – drobno posiekana – zastąpiłam odrobiną przyprawy;
- ½ kubka wody;
- ok. 1 łyżki brązowego cukru;
- świeża kolendra do przybrania;
- olej do smażenia;

Wykonanie:

1. Na oleju do smażenia zeszklić cebulę przez ok. 2 minuty.

2. Zmniejszyć ogień i dodać czosnek, imbir i chilli. Gotować kolejną minutę.

3. Do garnka dodać marchewkę, dynię, ciecierzycę, mleko kokosowe, wodę i cukier. Gotować 30-40 minut do czasu aż ciecierzyca i dynia zmiękną, przy czym dynia powinna pozostać jędrna. W razie potrzeby można dodać więcej mleka kokosowego lub wody.

4. Do garnka dodać jarmuż i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawić w razie potrzeby.



Autor przepisu sugeruje podawać gulasz z ryżem lub quinoa.




Moje uwagi:

dynia bardzo szybko mięknie i gotowanie jej przez 40 minut, a następnie razem z jarmużem co najmniej kolejne 5 minut prowadzi do jej rozgotowania i utraty jędrności. Ja gotowałam dynię znacznie krócej.
Natomiast 5 minut dla jarmużu może się okazać za mało. Liście jarmużu są grube i nawet drobno pokrojone potrzebują więcej czasu, by zmięknąć. Nie można ich porównać np. z liśćmi szpinaku, które po chwili obróbki termicznej więdną.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails