O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

poniedziałek, 29 marca 2010

Frittata ze szpinakiem, oliwkami, pomidorami, orzechami….

Frittata ta gościła na naszym stole już wiele razy. Oboje ją uwielbiamy. Danie proste, szybkie w wykonaniu, kolorowe. Przepis pochodzi z książki kucharskiej: „Kuchnia wegeteriańska” Jeny Stacey. Podaję po moich modyfikacjach.

Składniki (dla dwóch osób):
*220 g. szpinaku w liściach;
*2-3 jajka;
*1-2 łyżek jogurtu;
*1-2 ząbków czosnku drobno posiekanych;
*1/3 malej puszki kukurydzy;
*łodyga selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę;
*pomidor pokrojony w kostkę;
*8 -10 czarnych oliwek
(u mnie wyjątkowo zielone z uwagi na brak czarnych, nie sprawdziły się);
*2 łyżki grubo posiekanych (na połówki) orzechów pekan;
*ser żółty o wyraźnym smaku np. cheddar pokrojony w drobną kostkę
*oliwa z oliwek lub olej;
*sól, chilli.


Wykonanie:
1. Szpinak udusić przez kilka minut w 1 łyżce wody.
2.Do miski wbić jajka i roztrzepać, a następnie dodać szpinak, czosnek, kukurydzę, oliwki, seler, jogurt i pomidory. Doprawić chilli i solą.
3. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, po czym przełożyć masę szpinakowo jajeczną. Masę obsypać orzechami oraz serem. Smażyć ok. 5 minut, aż spód zacznie się rumienić. Uważać, aby nie spalić.
4. Frittatę przykryć dużym talerzem i odwrócić patelnię, tak by nalazła się na talerzu, następnie zsunąć ją na patelnię drugą stroną i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
5. Podawać od razu z sałatkami, surówkami…


U mnie często wspominana surówka z marchewki z sosem jogurtowo - chrzanowym i pestkami słonecznika oraz dla męża jego ulubiona zwykła zielona sałata z jogurtem z cukrem.





2 komentarze:

  1. Jakieś to rozpaćkane na ostatnim zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  2. A prawdziwa, ładna frittata powinna wyglądać jak na zdjęciu w wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Frittata

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails